EMPOWERING GIRLS
Varmt välkommen till vårt seminarium
fredagen 22 november kl 13.00 - ca 16.45 på
Krinova Incubator & Science Park Stridsvagnsvägen 14, Kristianstad
I vår del av världen är det självklart att flickor har samma mänskliga värde och rättigheter som pojkar. För många förhåller det sig inte riktigt på det viset. Man räknar med att det borde ha funnits 140 miljoner fler flickor på vår jord. Från 1990 har det i vissa regioner fötts 25% fler pojkar än flickor. Det är alltså farligt att vara flicka i vissa regioner! Redan i fosterstadiet är det farligt ! Flickfoster väljs bort. De blir aborter. Nyfödda flickor kan bli utsatta för barnamord eller bli så gravt vanvårdade att de till sist dör. Under de senaste 30 åren har dessutom flickor utsatts för ständig undernäring utan att någonting åtgärdats.
I många länder främst länder söder om Sahara förekommer barnäktenskap. 30.000 flickor under 18 års ålder blir dagligen bortgifta mot lite boskap som ersättning! Hon har då inte hunnit gå ur skolan. Ofta får hon ett liv som en av många fruar. Hon bor långt ifrån sin egen familje och blir isolerad. Mannen är äldre. Hon blir gravid och blir hon ett av de många barn som själva föder barn.
Hon är könsstympad, vilket kan utveckla sig till att hon dör under kniven eller efteråt av komplikationerna. 800 flickor dör varje dag av sin könsstympning. Men varför får detta fortgå?
I Sverige har man frågat kvinnor och män som kommer från länder med denna "kultur"? Hur de ställer sig till kvinnlig könsstympning. De har bott i Sverige under en längre tid och är väl etablerade i det svenska samhället. 25% av dem kan tänka sig att könsstympa sina döttrar. Polisen har tagit fram ett pass som man ger familjer från länder där könsstympning försiggår. I passet kan man läsa den svenska lagstiftningen som förbjuder könsstympning. Den kan vara som ett skydd för flickan när hon besöker sitt hemland. Könsstympar man sin dotter får man två till 10 års fängelse. Ja, man frågar sig verkligen hur man tänker när man utsätter döttrar för sådana faror.
I 5 av 6 länder där man har ordentlig statistik hjälper flickor i åldrarna 10–14 år i genomsnitt till hemma med hushållsarbete 21 timmar per vecka. (knappast pojkarna står det i samma text). Ändå anses flickorna vara dem som belastar en familj och man måste få bort från hemmet. Hur hänger detta ihop?
Varmt välkommen till vårt seminarium
fredagen 22 november kl 13.00 - ca 16.45 på
Krinova Incubator & Science Park Stridsvagnsvägen 14, Kristianstad
Elisabet Jensen som är ordförande för Empowering Girls i vårt distrikt träffade nuvarande och tidigare RI Presidenter vid deras besök på Convention i Singapore under våren 2024.
Denna resa genom 10 år är måste firas! Inbjudan gick ut.
Under sina10 år har man lyckats nå ut till 10 000 yrkesverksamma, rektorer och chefer. Över 5 000 ungdomar har fått kvalitativa stärkande insatser, berättar Johanna Salama, grundare av FreeZone Sweden.
Det blev stor succé i Kanyerus i Kenya den 6 februari, FN-dagen mot kvinnlig könsstympning.
Man kunde hålla den stora manifestation man hade önskat hålla i kampen mot kvinnlig könsstympning. Detta kunde man göra tack vare de pengar som man fått som gåva från distriktskommittén Empowering Girls. Man gjorde något stort som kunde åstadkomma en förändring. Och det syns förändring.
Könsstympningspasset är ett verktyg i det förebyggande arbetet. Föräldrar erbjuds att ta med sig passet i samband med utlandsresa. Det kan användas som informationsdokument och som stöd i att stå emot eventuella påtryckningar från släkt och övrigt nätverk. Passet finns på flera språk och beställs från länsstyrelsen.